Bioflawonoidy - ABC zdrowia
Niezależny serwis informacyjny
Kwas elagowy
zielona herbataHerbata należy do napojów zajmujących miejsce w ścisłej czołówce najczęściej spożywanych przez nas napojów. Niestety w wielu przypadkach jest to herbata ekspresowa, marnej jakości oraz czarna. Najlepszą z dostępnych jest herbata zielona. Warto pomyśleć o zmianie nawyków żywieniowych na korzyść własnego zdrowia oraz zawartych bezcennych w niej związków aktywnych. Poniżej przedstawiamy tylko jeden z wielu aspektów spożywania tego napoju.
Jakiś czas temu słynna biochemiczka dr Hulda R. Clark powiedziała, że klasyczna herbata czarna lub/i czerwona – należy do substancji toksycznych! Szklanka zwykłej, czerwonej czy mrożonej herbaty oprócz antyoksydantów zawiera 20mg kwasu szczawiowego, co przekracza możliwości wydalnicze nerek.   


Nie dotyczy to jednak cennej dla zdrowia zielonej herbaty (Yerba Mate)guarana czy innych herbat ziołowych i owocowych. W dawnych czasach ludzie na wsiach na co dzień pili herbatę lipową. Kwas szczawiowy działa drażniąco na skórę i błony śluzowe – z jonami wapnia tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który osadza się w postaci kamieni w nerkach. Jest także jak wspomniano przyczyną niedomiaru wapnia w organizmie. Dzieci nigdy nie powinny pić herbaty czarnej ani podawanego często wieczorem kakao! Nie należy narażać ich nerek na codzienne obciążenie wydalaniem dużych ilości kwasu szczawiowego.  Cenny wapń (z jedzenia) użyty do ich neutralizacji marnuje się, podczas gdy powinien posłużyć do budowy młodych kości. Odnosi się to również do czekolady!



BioFlavonoidy.com.pl © 2011