Bioflawonoidy - ABC zdrowia
Niezależny serwis informacyjny
Wolne rodniki...
Uszkodzenie DNA przez wolne rodnikiOstatnio coraz więcej możemy usłyszeć, przeczytać czy zobaczyć w telewizji o tak zwanych Reaktywnych Formach Tlenu w skrócie RFT, nazywanych inaczej wolnymi rodnikami, lub wolnymi rodnikami ponadtenkowymi. Tak naprawdę nie jest to temat tabu, czy kolejny "hit" medialny bądź prozdrowotny. Temat ten jest znany i opisywany przez naukowców od wielu wielu lat i sięga początku XX wieku. Dziś jest natomiast pewne, że to właśnie one są odpowiedzialne za ogromną ilość nowotworów, wielu chorób oraz przyspieszone starzenie się organizmu.
Nie można zapomnieć o tym, że wolne rodniki opisywane przeważnie jako samo zło (chociaż w większości przypadków tak właśnie jest) to sa pewne procesy w organizmie gdzie destrukcyjna siła RFT jest wykorzystywana przez układ odpornościowy (niszczenie patogenów)O czy w procesie zapłodnienia. S a to jednak procesy kontrolowane.

Zacznijmy więc od tego, czym są i jak powstają a następnie jak zagrożenie dla naszego organizmu stanowią pozostawione bez kontroli.

Reaktywne formy tlenu, jakimi są np. HO·, H2O2 czy sam Tlen singletowy, są cząsteczkami powstającymi w normalnych przemianach metabolicznych naszego organizmu. Każdy z nas uczył się w szkole podstawowej, liceum biologii i chyba każdy z nas kojarzy ten jeden z gorszych tematów, jakim była Biochemia. Czyli wszelkie procesy dotyczące wytwarzania energii niezbędnej do życia przez nasze komórki a dokładniej przez zawarte w w nich mitochondria. Są to procesy spalania, czyli utleniania. Jak sama nazwa wskazuje potrzeba tutaj tlenu.

Istnieją oczywiście także procesy beztlenowe powodują wytwarzanie toksyn czy np. kwasu mlekowego znanemu nam wszystkim, jako powód zakwasów powstałych na skutek niedotlenienia mięśni. Wszystkie te procesy nie są jednak tak proste jak opisywano to w książce do biologii – tu redukcja, tu utlenianie tutaj mamy tyle ATP a tutaj tyle...

Owszem wszystko jest prawdą jednak podlega to wielu procesom pobocznym. W każdym z nich powstają szkodliwe cząsteczki a najgorszymi z nich są wolne rodniki, których to dotyczy ten temat. Najprostszym porównaniem do tego procesu są elektrociepłownie zasilane węglem. Czyli stałe dostawy węgla (odpowiednikiem w komóce są np węglowodanów), który jest spalany w piecach (u nas w mitochondriach). Ubocznym efektem wytworzenia energii (u nas ATP) w elektrociepłowni  są kłęby dymu i zanieczyszczeń (u nas są top właśnie RFT!)

Wolne rodniki są cząsteczkami mającymi nie sparowany elektron na ostatniej orbicie. Powstają one nie tylko w procesie oddychania komórkowego ale również w procesie tak zwanego stresu oksydacyjnego, będącego następstwem: promieniowania UV, zażywania leków, zanieczyszczenie powietrza, palenia papierosów czy konserwantów zawartych w pożywieniu. Wszystko to powoduje, że nasze komórki żyją w ciągłym stresie, nieustannie walcząc ze szkodliwymi substancjami, starając się je neutralizować. Neutralizacje te to szereg reakcji chemicznych wymagających chociażby wspominanego tlenu a skutkiem ubocznym są znowu RFT.

Wolne rodniki krążące w naszym organizmie i wytwarzane w komórkach musza odzyskach brakujący niesparowany elektron! Robią to
atakując pierwsza lepszą napotkaną na swojej drodze cząsteczkę: białka, lipidy czy co najgorsze DNA. Dlatego właśnie reaktywne formy tlenu są głównym powodem rozwoju raka.

Aby łatwiej zrozumieć, czym jest wolny rodnik, opisze to na przykładzie tlenu. Na pewno pamiętacie z lekcji chemii wzór 02-. Czyli wiemy, że tlen posiada dwa ujemne elektrony.

Reaktywna forma tlenu mówiąc prostym językiem to taka, która posiada nie dwa a jeden minus, czyli wspomniany wcześniej nie sparowany elektron wyrwany w procesach przemian metabolicznych czy wytwarzania ATP na błonach mitochondriów (kaskada elektronowa). Ponieważ ciało człowieka tak jak i cała przyroda, świat oraz wszechświat dąży do utrzymania równowagi, ta reaktywna forma tlenu z jednym minusem za wszelką cenne chce odzyskać utracony elektron.



Nie ważne skąd go weźmie byle by tylko wrócić do stanu równowagi. Zabiera ona swój dodatkowy minus ze wszystkiego, co tylko napotka na drodze: białek, lipidów wchodzących w skład błony komórkowej, czy DNA zbudowanego z reszt cukrowych.

Powoduje to degradację lub inaktywacje danej cząsteczki a w konsekwencji znaczne osłabienie komórki. Komórka ulegająca stopniowej degradacji, nie może pełnić właściwie swej pierwotnie założonej funkcji, dlatego nie możemy czuć się dobrze oraz mięć pewność, że ominie nas na przykład choroba nowotworowa. RFT są głównym czynnikiem wyniszczającym nasz organizm od środka.


Skąd się biorą?- Otóż zewsząd. Przede wszystkim z przemian metabolicznych a w szczególności w procesach neutralizacji wszelkich środków konserwujących, zanieczyszczeń i tym podobnych dostarczanych wraz z tlenem czy pożywieniem. Dla przykładu palacz z każdym wdechem (nie papierosem) wprowadza do organizmu  10 0000000000000000 cząsteczek wolnych rodników!

Nie  trudno sobie wyobrazić, że w przypadku  uszkodzeń jakie powodują a zwłaszcza ingerencji w nasze DNA jesteśmy bardzo narażeni na proces kancerogenezy czyli wytworzenie raka. Dodatkowo RFT wpływają na choroby krążenia. Powodują one utlenianie HDL czyli dobrego cholesterolu do LDL - sprawiając, że odkłada się on w naszych naczyniach krwionośnych. Aby państwu tego nie udowadniać na przykładach iście laboratoryjnych, spójrzmy na Francję gdzie brak problemów z chorobami krążenia. Obywatele tego kraju codziennie wraz z pożywieniem wypijają lampkę czerwonego wina będącego źródłem naturalnych antyoksydantów i bioflawonopidów zawartych w skórkach winogron. Nie wykazano takiego efektu w przypadku picia wina białego, które przecież jest wytwarzane tylko z tego co da się wycisnąć ze wspomnianego owocu - to właśnie skórki, nasionka i inne pozostałości trafiają do dalszej produkcji wina czerwonego. 


A teraz trochę w liczbach.

Jak myślicie ile razy dziennie jesteśmy atakowaniu przez wspomniane wolne rodniki?

Jest to ponad 10 tysięcy razy. Ale UWAGA – 10 tysięcy razy jest atakowana tylko jedna komórka. Nasz organizm składa się z około 100 miliardów komórek ... pomnóż to przez 10 000 i... i zobaczysz na swoim kalkulatorze Error. Jest to gigantyczna liczba uderzeń w podstawowy element budujący nasze ciało. Niestety jest to powodem wielu chorób a zwłaszcza nowotworów.


Jak się chronić ?

Jak wspominaliśmy. RFT dąży do tego aby odzyskać swój wolny elekron niszcząć inne cząsteczki w organiźmie, które na dodatek stają się tez wolnym rodnikiem. To właśnie ANTYOKSYDANTY, czyli bioflawonoidy czy będace przeciwutleniaczami witaminy (C, E..) niweluja działanie RFT. Wolny rodnik trafiając na cząsteczkę będącą antyutleniaczem otrzymuje od niej brakujący elektron. Sam antyoksydant natomiast staje się cząsteczka neutralna i jest wydalany z organimu! Wazne jest wiec bardzo to aby zachować odpowiednią równowagę poniędzy ilością powstających w organiźmie wolnych rodników a zapasem antyoksydantów. Niestety stosując przeciętną dziś dietę, ogromna większość z nas bardzo mocno zaburza te proporcje.

Więcej
o bioflawonoidach przeczytasz w dziale: Bioflawonoidy >>




BioFlavonoidy.com.pl © 2011