Bioflawonoidy - ABC zdrowia
Niezależny serwis informacyjny
Witamina C a Helicobacter p.
Witamina C jako antyoksydantPrzeglądając w wolnym czasie literaturę, natrafiłem na dość fajny dział skupiający się na korelacji jaka zachodzi pomiędzy żywieniem a różnymi nowotworami. W sumie to nie nowość ale wybierając jeden z fragmentów skupie się tutaj na witaminie C oczywiście pochodzenia naturalnego. Naturalnie pochodzi i dostarczamy ją z owoców i warzyw czosnkowych czy cytrusowych. W tym artykule skupimy się na jej pomocnym działaniu w przypadku nowotworu żołądka, powodowanego przez  Helicobacter pylori.
Najistotniejszym mechanizmem, poprzez który witamina C jako antyoksydant tak jak i flavonoidy może zmniejszać karcenogenne działanie Helicobacter pylori, jest neutralizowanie wolnych rodników tlenowych, wytwarzanych w bardzo dużych ilościach w przebiegu tego zakażenia.


Wspomniane reaktywne formy  w konsekwencji zakażenia uszkadzają materiał genetyczny komórek nabłonka żołądka, prowadząc do mutacji czego następstwem jest śmierć komórki lub jej transformacja nowotworowa. To właśnie główny proces powstawania nowotworów będących następstwem np. wrzodów. Witamina C zmniejsza dodatkowo stężenie  N-nitrozwiązków w żołądku, co może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka żołądka, m.in. u osób z przewlekłym zanikowym zapaleniem błony śluzowej żołądka.

Wykazano, że witamina C ma zdolność hamowania procesu nitrozowania, w którego trakcie powstają w żołądku nitrozaminy – związki o silnym działaniu mutagennym, uznane za karcenogeny. Badania in vitro i in vivo wykazały, że kwas askorbinowy (zredukowana postać witaminy C) jest najsilniejszym inhibitorem tego procesu.






stopka