Bioflawonoidy - ABC zdrowia
Niezależny serwis informacyjny
Wolne rodniki...
Owoce i warzywaW tym miejscu chcielibyśmy państwu przedstawić polecane pozycje literatury oraz odnośniki do ciekawych i godnych polecenia stron w sieci,  artykułów oraz opisów. Wszystko to ma na celu zaprezentować państwu, jak ważna jest świadomość istnienia oraz negatywnego działania Wolnych Rodników. Jednocześnie pragniemy uświadomić każdemu jak cenna dla naszego zdrowia jest dieta - ta bogata w naturalne produkty, witaminy oraz jak wielka moc kryje się w dzikich owocach, warzywach i dostarczanych w nich bioflawonoidach i innych antyoksydantach.
Antyrak, Nowy styl życia - Polecamy!
W książce autor  opisuje naturalne metody lecznicze, które przyczyniają się do zapobiegania nowotworom lub wspomagają walkę z nimi i stanowią uzupełnienie tradycyjnych metod (chirurgii, radioterapii, chemioterapii). Pozycja odpowiada na pytania kluczowe dla zdrowia większości ludzi: Jaki tryb życia prowadzić, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka?, Co robić, aby zahamować jego rozwój?, Co jeść zachorujemy i jakie stosować diety?, Jakich potraw unikać? Autor, Dr Servan-Schreiber, jest neurochirurgiem i psychiatrą, zajmuje się terapią osób cierpiących na nowotwory, będąc samemu przed napisaniem książki ofiarą raka.  .
David Servan-Schreiber
Druga twarz tlenu - Wolne rodniki w przyrodzie
Podręcznik stanowi syntezę najnowszej wiedzy o roli tlenu w organizmach żywych. Nie bez racji tlen nazywamy życiodajnym pierwiastkiem, w istotny, bowiem sposób uczestniczy on w powstaniu, ewolucji i trwaniu życia na Ziemi. Stosunkowo niedawno odkryto, że pierwiastek ten ma także swoją drugą twarz – w procesach przemiany materii, w każdej komórce oraz w jej otoczeniu powstają reaktywne formy tlenu (RFT), które mogą uszkadzać DNA i inne składniki komórek. Skutki tych zjawisk przedstawiono w niniejszej pracy.
prof. Grzegorz Bartosz


Przeciwutleniacze. Rewolucja w Medycynie XXI wieku
naturalne witaminy a sztuczneCzym są przeciwutleniacze? Co to są wolne rodniki? Jakie mają znaczenie dla naszego zdrowia? Autor przedstawia jasno i precyzyjnie dobrze udokumentowaną syntezę dzisiejszego stanu wiedzy na temat wolnych rodników. Są one przyczyną wielu problemów zdrowotnych: od przedwczesnego starzenia się do najcięższych chorób trapiących współczesnego człowieka (choroby Parkinsona, Alzheimera, nowotwory, cukrzyca, miażdżyca tętnic i jej powikłania sercowo-naczyniowe, itp.). Organizm ludzki w naturalny sposób produkuje zarówno wolne rodniki, jak i niektóre przeciwutleniacze, które je zwalczają. Zanieczyszczenie środowiska, stres i niedobory pokarmowe zakłócają jednak równowagę między wolnymi rodnikami a ich naturalnymi antagonistami, a to prowadzi do wielu schorzeń. Przywrócenie tej równowagi wymaga stosowania się do stosunkowo prostych zasad, spośród których główną jest dostarczanie organizmowi naturalnych przeciwutleniaczy. Z tej książki dowiemy się, w których pokarmach znajdziemy ich najwięcej.
Le Cren Frederic



BioFlavonoidy.com.pl © 2011