Bioflawonoidy - ABC zdrowia
Niezależny serwis informacyjny
Bioflawonoidy
Bioflawonoidy i antyoksydantyJeśli już wiesz czym są Reaktywne Formy Tlenu  nazywane często wolnymi rodnikami czas na to abyś poznał zupełnie przeciwne - pozytywne działanie i funkcje bioflawonoidów. Zgodnie z definicją zawartą w Wikipedi Bioflawonoidy to grupa organicznych związków chemicznych występujących w roślinach, spełniających funkcję barwników, przeciwutleniaczy i naturalnych insektycydów oraz fungicydów, chroniących przed atakiem ze strony owadów i grzybów. Większość z nich jest barwnikami zgromadzonymi w powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych, nadając intensywny kolor i ograniczając szkodliwy wpływ promieniowania ultrafioletowego.

Postaramy się bardzo krótko opisać jakie działanie wykazują te komponenty układu odpornościowego roślin w naszym organizmie. Najprościej mówiąc, pełnią po prostu tą samą funkcję chroniąc nas samych. Jak wiec mamy chronić się przed RFT?
Tak naprawdę codziennie wspomagamy nasz organizm nieświadomie, jedząc warzywa oraz owoce (o ile to robimy!). Produkty te zawierają wiele antyoksydantów i bioflawonoidów. Są nimi chociażby witamina E, nie bez powodu nazywana witaminą młodości, opisywana już przez nas witamina C, Karetonoidy oraz inne barwniki nadające owocom bądź liściom piękne kolory czyli flawonoidy i wiele wiele innych. Wymieniłem tutaj tylko te, które powinny być państwu znane. Należy podkreślić, że wymieniając wszystkie te podstawowe związki mam na myśli tylko i wyłącznie witaminy, flawonoidy i inne naturalnego pochodzenia! Dla przykładu podawany sztuczny karoten czy witamina E mogą zwiększyć nawet o 28% zachorowanie na raka płuc! (zobacz - artykuł)

Wszystkie te związki są antyoksydantami i to właśnie one  powodują zmiatanie wolnych rodników z błon komórkowych oraz ich eliminację. Reaktywne formy tlenu jak opisywaliśmy w osobnym dziale (patrz tutaj) przyśpieszają degenerację komórek a co za tym idzie starzenie i duże ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Stąd tak ważna jest podaż antyoksydantów.
 



Najwięcej antyutleniaczy znajduje się w owocach dzikich oraz ciemnych. Jest to spowodowane tym, że taka roślina narażona na codzienny ogromny stres środowiska w postaci silnego promieniowania UV oraz konkurencję o światło wytwarza ogromną ilość antyoksydantów chroniących ją przed wszelkimi niekorzystnymi warunkami będącymi powodem stresu oksydacyjnego. Dlatego też warzywa czy rośliny wytwarzane w sposób organiczny na ekologicznych farmach mają niejednokrotnie 2-3 razy więcej witamin, flawonoidów i innych bezcennych związków nić te z upraw przemysłowych, gdzie roślina często widzi promieniowanie UV w ostatnich dniach dojrzewania w postaci stworzonej przez człowieka lampy. Dodatkowo  warzywa oraz owoce z plantacji przemysłowych, otrzymujące odpowiednie składniki odżywcze w postaci nawozów, w wyniku braku konkurencji oraz bardzo stabilnym  warunkom środowiska jak np. temperatura nie są narażane na wspomniany stres  w związku z czym nie potrzebują i nie wytwarzają tylu antyutleniaczy. W końcu po co się chronić jak nie ma przed czym?.  Gromadząc natomiast w swych owocach wiele związków chemicznych stosowanych w procesie produkcji.

Resweratrol - cudowny eliksir


ResweratrolPrzykładem ekstraktu zawierającego znakomite antyoksydanty i bioflawonoidy, jest oczywiście  czerwone wino. Wielu z nas zapewne słyszało o „paradoksie francuskim” – Francuzi z południa Francji nie mają praktycznie problemów z chorobami krążenia, oraz posiadają niższy stopień zachorowań na nowotwory pomimo bardzo złej, tłustej i nieregularnej diety. Jest tak, ponieważ każdorazowo, codziennie wprowadzają do organizmu setki tysięcy antyoksydantów w postaci wina podawanego codziennie do posiłków. Jednym z najważniejszych związków jest tutaj Resweratrol. Jest to jeden z najlepiej opisanych polifenoli o przecudownym działaniu kardioprotekcyjnym, przeciwnowotworowym czy spowalniającym starzenie się organizmu. Osoby zainteresowane tą tematyką zapraszamy na stronę www.resweratrol.pl - autor serwisu opisuje tematy związane tylko z tym polifenolem.

Wszystko to sprawia, że to my sami musimy zadbać o swój organizm dostarczając mu świeżej porcji bioflawonoidów oraz naturalnych witamin. Analizując powyższy tekst wniosek jest prosty - należy jeść dzikie owoce oraz warzywa. Aby skutecznie chronić nas przed negatywnymi skutkami RFT, należałoby wprowadzić do organizmu ponad 1 gram flawonoidów, co jest równe pochłonięciu kilku kilogramów owoców. 






stopka