Bioflawonoidy - ABC zdrowia
Niezależny serwis informacyjny
Kwas elagowy
Kwas elagowy w granacieOwoc granatu, oprócz ogromnej ilości antyoksydantów jest jednym z głównych źródeł związku zwanego kwasem elagowym. Wieloletnie badania, w tym bezapelacyjne podwójne ślepe próby udowodniły jak wielką moc niesie ze sobą ten związek nie tyle w profilaktyce co w procesie leczenia chorób nowotworowych.
Kwas elagowy jest związkiem z grupy polifenoli. Jego głównym działaniem jest:
  • wspiera układ odpornościowy organizmu,
  • jest antyoksydantem,
  • chroni przed nowotworami,
  • unieczynnia związki rakotwórcze.
Kwas elagowy – jest przyszłościowym związkiem anty kancerogennym, przeciwdziała rozwojowi nowotworów, hamuje mutacje komórek, czyli ten pierwszy etap (inicjacja) procesu karcenogenezy. Instytut Raka Hollingsa, w Medycznym Uniwersytecie Karoliny Południowej, przez 9 lat  prowadził  badania na 500 osobach  z zastosowaniem  podwójnej ślepej próby.  Polega ona na podzieleniu osób badanych na dwie równe grupy. Pierwszej podaje się prawidłowy badany związek natomiast drugiej placebo – czyli związek o identycznym zapach, smaku, wyglądzie lecz zawartości kwasu elagowego lub jego dezaktywacji.


Wynik badań

Okazało się, że kwas elagowy po dotarciu do komórki nowotworowej w ciągu 48 godzinach hamuje podziały komórek nowotworowych natomiast po 72 godzinach powoduje obumieranie tych komórek (potwierdzono to przy raku piersi, trzustki, gardła, skóry, płuc, okrężnicy i prostaty). Warto wspomnieć, że badania dotyczące przyrostu i raka prostaty były również prowadzone w Europie z identycznym wynikiem.

Dodatkowe kliniczne testy wykazały, że Kwas elagowy  chroni nasz gen p53 (to właśnie to białko  odpowiada za sprawdzanie i w razie potrzeby niszczy komórkę w przypadku uszkodzeń lub mutacji nie do naprawienia), zapobiega podziałom nieprawidłowych komórek w naszym organizmie. Jeżeli ten gen jest aktywny czyli niezmutowany,  nieprawidłowe komórki w naszym organizmie się nie dzielą i obumierają (ulegają apoptozie). Natomiast większość nowotworów ma zdolność hamowania, modyfikacji tego genu i w ten sposób omija ten najważniejszy punkt kontrolny. Z tego powodu nasz organizm nie ma wpływu na podziały zbuntowanych komórek nowotworowych i jest to podstawowy proces tworzenia się guzów.  Właśnie kwas elagowy jest jednym z bioflawonoidów, który chroni ten gen przed mutacją!!! .


Najwięcej kwasu elagowego możemy znaleźć w owocach granatu.



BioFlavonoidy.com.pl © 2011